top of page
Yazarın fotoğrafıBilimsel Siyaset Kurultayı

Tarım ve Güvenli Gıda

Tarım ve Güvenli Gıda/ Sunum; Ebru Oğuzhan YETER / Yusuf TÜFEKÇİ 2021-05-14 19:40

13 Şubat 2021 Cumartesi günü Manisa / Sarıgöl Üzüm Kooperatifi’nden Sn. Yusuf Tüfekçi ve Muğla / Fethiye Yerel Tohumlar Derneği’nden Sn. Ebru Oğuzhan Yeter’in sunumlarıyla “Tarım ve Gıda” konulu bilgilendirme çalışması gerçekleştirdik.
Özellikle 24 Ocak 1980 kararlarıyla başlayan süreçte Türk tarımına göz diken küresel güçler ve yerli uzantıları aracılığıyla Atalık-Yerel tohumların 2006 yılında satışının yasaklanması ve sertifika zorunluluğu getirilmesiyle küçük üreticilerin üretimden uzaklaşması sağlanmıştır.
13 Şubat 2021 Cumartesi günü Manisa / Sarıgöl Üzüm Kooperatifi’nden Sn. Yusuf Tüfekçi ve Muğla / Fethiye Yerel Tohumlar Derneği’nden Sn. Ebru Oğuzhan Yeter’in sunumlarıyla “Tarım ve Gıda” konulu bilgilendirme çalışması gerçekleştirdik. Yapılan çalışmada;

· Üretimden soframıza kadar ulaşan zincirde ürüne katkı maddelerinin bulaşmadığı gıdalara güvenli gıda denir. Güvenli gıdaya ulaşmada ilk adım olan üreticilerin tohum-fide, gübre, tarım ilacı, traktör - teknik gereksinimler, kredi gibi girdi maliyetlerinin oldukça yüksek olması nedeniyle çektiği sıkıntıların yanı sıra pazara ulaşmada da ciddi sorunlar yaşanmaktadır. · Sadece girdi kontrollerinin yeterli düzeyde yapılarak %50 oranında güvenli gıdaya ulaşılabilir. · Güvenli gıdanın temeli tohum ancak sertifika zorunluluğu olduğundan küçük üreticinin bu sertifikayı edinmesi maliyet açısından olanaklı değildir. · Güvenli gıda üreten kooperatifler yasa gereği doğrudan pazara girememektedirler. · Kullanılan bazı tarım ilaçlarının sağlığa zararları, biyolojik tarım yapılan alanların yakınında bulunan jeotermal kaynaklar veya pestisit gibi kimyasal kullanımı nedeniyle güvenli gıda üretimi olumsuz etkilenmektedir. · Özellikle 24 Ocak 1980 kararlarıyla başlayan süreçte Türk tarımına göz diken küresel güçler ve yerli uzantıları aracılığıyla Atalık-Yerel tohumların 2006 yılında satışının yasaklanması ve sertifika zorunluluğu getirilmesiyle küçük üreticilerin üretimden uzaklaşması sağlanmıştır. Kalanların ise çoğunluğu dışardan temin edilen ertesi sene ekemediği ithal-hibrit tohumlar ile zorunda kalınan kimyasal ilaç ve gübre kullanımı çiftçiyi borç içinde yüzer hale getirdi. · Tüketicinin varolan ekonomik sıkıntılar ve bilgisizlik nedeniyle gıda tercihinde önceliği fiyata verdiği belirtildi. Çözüm; küçük üreticilerin elindeki atalık-yerel tohumlarına sahip çıkmasından ve güç birliği oluşturmasından; tüketicilerin ise yerel pazarlara sahip çıkarak küçük üreticiyi desteklemesinden geçmektedir.

Bilimsel Siyaset Kurultayı

2021-05-14 19:40

Comments


bottom of page